Utseendefixering del 5

Under den industriella revolutionen på 1700-talet skapades liberalismen -- tankarna om individens frihet och människans lika värde. Samtidigt pågick en utseendefixering som visade på makt i samhället. 1700-talet var en tid då klädsel och utseende var ett sätt att visa omvärlden vilken samhällsklass man tillhörde. Samhället var uppdelat i de fyra olika stånden; Adel, präster, borgare och bönder, och det var viktigt att hålla sig till sin klass. Det skrämmande med detta är att det på något sätt är så idag med. Det är inte lika tydligt- men klassuppdelningarna finns där, och utseendet utformar sig klart efter dessa. Och frågan är då; hur blir detta i framtiden? Kommer samhällsklasserna återuppstå och bli tydliga, eller kommer de helt enkelt försvinna? Detta inlägg kommer främst handla om adeln och dess skönhetsideal under 1700-talet, jämförelser med idag och tillslut spaning på framtiden.

1700-talets skönhetsideal
Utseendet var viktigare än någonsin tidigare. Adelskvinnans kroppideal var smalt- små fötter, smal midja, och ett högt bröst. Eftersom att dessa ideal inte skapades naturligt krävs t.ex. korsetter, som uttryckte att kvinnan var befriad från arbete, men också en självdisciplin och kontroll (Korsetten var ett slags linne med snörning bak som användes för att forma kroppen). Denna uppfinning användes även på barn och gravida. Korsetten bidrog inte bara till att de som bar den blev stela i kroppen, den kunde också skapa allvarliga skador på dem som dagligen använde den. Svimningsattacker var vanliga ( Minns ni Pirates of the Caribbean? ;S), för att inte tala om det missbildade skelettet. Nu såhär i efterhand kan man ju tycka att dessa kvinnor var galna och korkade, men de var ju praktiskt taget tvugna för att passa in i sin samhällsklass.

Skönhetsoperationer
I dagens samhälle sker det många skönhetsoperationer, främst bland de rikare. Har ni sett på Svenska Hollywood fruar? I alla fall; En av fruarna, som då självklart hade otroligt mycket pengar, hade ett botox-party. Detta är skrämmande enligt mig, men en bra motsvarighet till t.ex. korsetten. Den rikare samhällsklassen markerar tydligt sin position genom sitt utseende. Och vem vet, kanske visar sig dessa små/stora skönhetsoperationer farliga i framtiden.

Framtiden
En klassisk händelse som skett genom hela historien och idag, är att något är väldigt dyrt när det kommer ut, men sänks i pris med tiden, då mer forskning och större satsningar sker på en produkt. Kommer samma sak ske med skönhetsoperationer? Antagligen. Och detta kommer bidra till fler operationer som i sin tur bidrar till en mer utseendefixerad värld. Den naturliga människan kommer se helt annorlunda ut och skönhetsidealen kommer likaså förändras, på samma sätt som de har gjort genom hela historien.

Hygienen under 1700-talet
Under 1700-talet hade håret en stor fokus. Man använde peruker och löshår för att visa att man tillhörde högre klass. Damernas peruker kunde vara uppemot en halv meter höga, och de vägde runt ett kilo. Perukerna var nog jobbiga att ha på sig, men de drog även till sig ohyra och löss.
Det fanns inte så mycket kunskap om hygien på 1700-talet. Man förstod inte kopplingen mellan hygien och hälsa, och vissa var smått rädda för vatten (man trodde att vattnet trängde in genom huden och slutligen göra så att kroppen ruttnade). Adeln tvättade sig bara när dem skulle vara extra fina, vid vissa högtider och fina besök. Alltså inte särskilt ofta. Detta berodde även på att det var en lång procedur att hämta och värma vatten. Man torkade istället bort smutsen med en trasa.
Renlighet, ja tack!
Vi är väldigt bortskämda med vatten här i Sverige, och orenlighet är något vi inte gillar. Att vara ren är faktiskt ett slags skönhetsideal här, men inget man direkt tänker på. De flesta duschar flera gånger i veckan och tvättar ofta händerna. Det är ju rena motsatsen till 1700-talet. Om det hade funnits kunskaper om hygien förr i tiden hade historien sett väldigt annorlunda ut.
Hygien i framtiden
Världens hygien kommer antagligen förbättras med tiden. Det kommer skapas fler och bättre reningsverk. Men det går nog inte att få Sverige så mycket renligare. Men i andra delar av världen finns det många ställen som skulle behöva fler reningsverk, och dessa skapas förhoppningsvis i framtiden. Fast det är kanske inte så lätt som det låter.
"En kanske onödig tanke"
Vi använder ju mycket parfym idag. Min tanke om det här är: Tänk om det kommer något permanent- lukt-operation i framtiden! Då kommer ju ett skönhetsideal bli att man ska lukta jättegott. Fast det kanske man ska redan idag? Eller, så kanske vi i framtiden märker att parfym gör huden rynkig??? Då kommer alla hata parfym. Det vore faktiskt bra för miljön för att inte tala om alla allergiker :D
Samhällsklasser- då, nu & sen
Som jag berättade i inledningen fanns de fyra samhällsklasserna adel, präst, borgare och bönder förr i tiden. Och även om det inte är benämnt på samma sätt idag, finns de ju där. Det är uppdelat i en rikare, en fattigare och en slags "medel"-klass (Men det finns på något sätt en syn på folk med en speciell hudfärg, och på kvinnan och mannen). Man ser olika på dessa människor och man klär sig olika och uppför sig på olika sätt. Och sen umgås man ofta med folk som tillhör samma klass som man själv. Fast, allt det här är mycket mindre synligt än det var förr i tiden.
Kommer det finnas samhällsklasser i framtiden? Förhoppningsvis inte, och jag tror att det kommer bli bättre med tiden. Jorden blir ju mer och mer jämställd och rättvis. Så jag tror framtiden ser ljus ut. Men man vet ju aldrig!

Källor:
http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=172
http://www.ts.skane.se
http://www.dn.se/

Utseendefixering del 4- lite till ;)

I mitt förra inlägg skrev jag om hur olika skönhetsideal skapas. Nu såhär i efterhand hittade jag ett citat i en blogg kommentar som sa: Dagens ungdomar uppfostras av gårdagens. Är det så?
Jag skulle vilja svara både ja och nej. Men mest handlar det nog om media och liknande. Vad tycker ni? Tänk lite på det och kommentera gärna ;)

Utseendefixering del 4

Kommer vi att fortsätta vara utseendefixerade i framtiden?

Det kommer ju knappast försvinna. Det har ju alltid funnits där, genom hela historien, och som det ser ut just nu tycker jag att det endast försämras. Det är ganska kört helt enkelt.

Men självklart finns det saker man kan göra för att förbättra detta samhällsproblem.

 

Intervju med tonåring, Stockholm

– Vad är utseendefixering?

– Pratar du med mig? I så fall svarar jag kortfattat att det är när folk bryr sig om sitt och andras utseende. Fast det är som sagt bara kortfattat.

– Kan det vara bra? Utseendefixering alltså?

– Svår fråga. Men njaa... det beror på. Man mår ju bra av att se bra ut, det är ett faktum. Fast det kan ju bli rätt farligt om man är utseendefixerad i överdriven form. Man börjar kanske tycka illa om sig själv efter ett tag och det är ju hemskt.

– Tror du att vi kommer kunna sluta vara utseendefixerade? Alltså i framtiden?

– Ett stort nej. Inte under den tid vi lever i alla fall. Det skulle ju typ "förstöra" vårt tankesätt och bli ett heltidsjobb. Men, man kan ju alltid försöka. Man vet ju aldrig hur det blir i framtiden.

Ja, man kan ju som sagt alltid försöka. Fast då måste alla göra en insats, för vi är ju utseendefixerade hela bunten, fast i olika grader och former. Hela vägen från barnsben till pensionärer.

 

Ett förslag på hur vi kan förbättra detta sanhällsproblem

Skönhetsidealen har stor fokus i vårt samhälle. Vi har lärt oss hur en "perfekt" människa ser ut, och det har definitivt skapat våran syn på vad som är snyggt och fult. Och all media, reklam, och mycket från våran barndom har ju fått oss att undermedvetet skapa en utseendefixering, som antagligen kommer följa oss genom våra liv. Men sen är det ju upp till oss om vi slutar använda underviktiga modeller och vältränade dockor. Dessa småsaker har en stor inverkan på oss och våra tankesätt. Om vi vill ha en mindre utseendefixerad planet i framtiden får vi helt enkelt göra något. Men som alla förändringar kommer det ta tid, och någon måste ta första steget.

 

Dockor och tecknat

 

Här är några välkända figurer, som de flesta oavsett kille eller tjej känner igen från när de var mindre. Och det är tråkigt att såhär i efterhand vara tvungen att kritisera sina barndomsidoler. Men se bara på dem! Först i vänstra hörnet: Petronella och Askungen. Askungen med långa ögonfransar, smalmidja och små fötter (om ni minns?). Och Petronella med de en aningen knubbiga kinderna. Vi ser Petronella som skurken och därmed gillar vi inte hennes utseende, men askungen är ju en ängel som helt enkelt ser perfekt ut i våra ögon. Samma sak ser vi på Törnrosa i mitten. Och därmed skapas skänhetsideal i små barns hjärnor.

Sen har vi våra älskade dockor. Jag blir rent utsagt frustrerad när jag ser Barbie, som är underviktig. Och Ken som har de största magrutor och muskler. Fast så tänkte vi ju inte när vi var små, vi visste ju inte bättre. Och det tråkiga är att vi älskade våra dockor så mycket att vi inte såg några fel hos dem. Och samma sak som ovan; det skapas ett nytt skönhetsideal för oss.

 

Samhällets modeller

En annan sak är då våra smala modeller. De är ju smala pga att det skönhetsidealet finns där. Och för att få kläderna att se snyggare ut. Men då är frågan; har detta en positiv inverkan på kunderna? Som jag ser det är det tvärtom. Man vill ju känna sig lika fin som modellerna i sina kläder. Och det är inte sunt att vara underviktig som de flesta modeller, och då ska man väl inte få våran befolkning att bli sjuka?

 

Det här med framtiden fortsätter i nästa inlägg. Hoppas ni gillade detta!


Utseendefixering del 3

Utseendet har en stor roll i vårt samhälle. Det här inlägget kommer handla om hur viktigt det är för ens karriär och framtid att se bra ut, och om hur världens utseendefixering är idag.

 

Utseendefixering är olika världen runt. Då menar jag inte att det har en annan betydelse, men en annan innefattning. Jag tror t.ex. att det är skillnad på vad som är attraherande och inte i olika världsdelar och länder. Men det är bara en generalisering, alla personer behöver inte tycka likadant bara för att de bor i samma land. Och sen spelar det ju en väldigt stor roll om landet är rikt eller fattigt, likaså med människorna, eftersom att man hinner tänka mer på hur man ser ut och mindre på överlevnad med mera.

 

Det är ju lite olika beroende på hur gammal man är också. Förhoppningsvis bryr sig inte ett litet barn om vad han eller hon har på sig. Men frågan är om ungdomar verkligen bryr sig mer än vuxna om hur dem ser ut. För det tycker man ju oftast. Det handlar nog mer om att vuxna har sett ut och t.ex. sminkat sig under en längre period och är vana på att se ut på ett visst sätt. Hoppas ni fattar vad jag menar?

 

Ett exempel på när det är viktigt ”att ha utseendet” är när vi ska söka jobb. Då går arbetsgivarna ganska mycket på utseendet. Speciellt om det handlar om ett jobb där personen ska synas, som en receptionist eller en kassör. Ca 70 % av arbetsgivarna vill ha någon som är i fysiskt bra form, och en fjärdedel vill inte att arbetaren ska vara överviktig.

50 % vill ha någon med fint och vårdat hår, och någon vars kläder ser okej ut. Varför är det så? Skulle håret ha någon effekt på ett pappersarbete, eller skulle någon med fula kläder vara otrevlig? Men samtidigt ska en kvinna inte vara för snygg, då kan hon få svårt att bli tagen på allvar.

 

Utseendet ska vara lite olika på olika ställen. Om man jobbar på en bank ska man inte ha en massa tatueringar och vara väldigt muskulös, då passar man bättre på t.ex. en bar. Och det är konstigt, att man ska döma någon så stort efter dess kropp. Vem vet, kanske har den tatuerade mannen drömt om att jobba på en bank hela livet, men där fungerar inte hans utseende. Eller en lite överviktig kvinna, som skulle vilja på H&M, som blir nekad jobbet för att hon inte har de rätta skönhetsidealen. För om ni tänker efter, hur många gånger har ni sett en lite knubbigare kvinna i en affär? Inte lika ofta som man ser de underviktiga tjejerna med en massa smink.

(bild: Svenska dagbladet)

Hur kan det egentligen ha blivit som det är i dagens samhälle? Vem har bestämt vad som är fint och fult? Vi själva? Till en viss del. Fast det är mest historiens och omgivningens fel. Alla modeller, bloggare och kändisar som finns idag, de skapar en bild av hur man ska se ut. Och vi följer med i strömmen, och det blir allt ohälsosammare och värre för var dag.

Om vi fortsätter på det här med utseendet i samhället, kan vi gå in lite på det här med hudfärg och utländskt ursprung. Hur viktigt det är att se helsvensk ut här i Sverige? Mitt svar på det är att vi svenskar, även fast vi inte tänker så mycket på det och antagligen förnekar det, är mer kritiska mot folk med utländskt ursprung. Om vi ser en svensk och en utländsk man tror jag att om man blir rädd för någon är det nog den senare. Är vi rädda för det "okända" eller vad handlar det här om? Det är ju helt sjukt hur det kan ha blivit såhär, varför tänker vi så? Att vi ska gå runt och vara rädda för folk som är precis som vi, men helt enkelt inte ser ut som vi är vana vid. Vart kommer det här ifrån? Vart började allt? Jag vet faktiskt inte, men det här är något vi alla måste fundera på.

 


Utseendefixering del 2

Förr i tiden var det andra skönhetsideal som gällde. Då skulle utseendet mest visa på att man var rik med mera.
Som t.ex. det här med att man skulle vara blek. Det visade på att man hade god ekonomi och slapp arbeta utomhus. Idag är det ju tvärtom, man ska gärna ha en solbränna efter sommarlovet.
Ett annat exempel är att man ska vara pinnsmal. Det var något dåligt för många. Man skulle ha lite fett, det betydde att man fick äta sig mätt!
Det är spännande att se vilka skillnader det finns i förr och nu. Det kanske inte är precis det vi går och tänker på.
Och just därför ska detta inlägg innehålla jämförelser och olikheter av skönhetsideal, nu och då.



Fötter
Idag så vill tjejer ha små fötter. Idealet är 36/37. Och förr var det också så, men i lite mer överdriven form, i alla fall om man talar om Kina. Man "snörde" fötterna och fick såkallade lotusfötter. Detta är ett av exemplen på "dåtidens skönhetsoperering".
Bindningen skedde vid ungefär sex års ålder (tidigt för att skelettet inte var helt utvecklat ännu). Ofta på vintern för att lindra smärtan med kylan. Processen tog flera år och innehöll brytning av tår, bortklippning av tånaglarna och själva bindningen. Ideallängden på foten var 3 tum lång (alltså knappt 8 cm). Flickorna fick svårt att gå hela livet.Frågan är om var ett kvinnostraff eller något de faktiskt gillade.
Kvinnoplågeri?



Midja
Det här med smal midja har ju gått lite fram och tillbaka. Men idealet idag och i en stor del av historien har ändå varit smalt. Smalt. Smalt.
Vissa fettsuger sig, andra svälter sig. Det är två exempel på hur vi försöker få en så smal midja som möjligt i den tid vi lever i.
Motsvarigheten till det här är historians korsett som användes hejvilt, som värst i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet.
Den snörde midjan så pass hårt att kvinnorna efter ett tag kunde nå runt midjan med händerna.
Och dagens modeller ser ju precis likadana ut. Och frågan är : Är det så snyggt? Det är något man får bestämma själv, men att vara sjukt smal kanske inte är det ultimata skönhetsidealet.
Och fråga två: Påverkas vi av dessa smala modeller?
victoriassecret



Längd
I dagens samhälle finns det bara långa modeller, och att vara lång är ett nytt skönhetsideal. I alla fall inom mode.
På många ungdomsforum idag står det: "Jag vill vara kortare än min pojkvän" och "Min pojkvän var kortare än jag så jag kände mig ful och gjorde slut". Och för inte så längesen kändes det nästan förbjudet för många tjejer och killar att vara längre respektive kortare än sina pojk/flickvänner. Och då undrar jag var dagens ideal kommit ifrån?
Antagligen anser många att kläder ser snyggare ut på långa. Och det är nog den enklaste förklaringen.
Men hur var det här med längden om vi backar ännu lite längre bak? Det var nog en slags maktfråga. Kvinnan skulle vara mindre, så var det bara. Tänk dig två hundar, en stor, en liten. Vem har mest makt?



Rik
Jag klassar rik som ett skönhetsideal. Kanske låter konstigt i vissa öron? Men att se rik ut är ju faktiskt något positivt. En Louis Vuitton väska istället för en från H&M är ju skillnad, du blir direkt kategoriserad för något snyggare, fast det bara handlar om en väska. Så det är inte bara förr som man skulle vara "rik i sin stil."
Och lyxigt är fint helt enkelt.
Fattiga förr i tiden hade inte lika lång tid på sig att fixa sig snygg. Man arbetade dagarna i ända. Och dessutom hade man inte råd. Så det här med utseende spelade inte så stor roll, man fick helt enkelt vara en i mängden.
Till skillnad från de rikare som kunde utsmycka sig med egendesignade kläder av bästa kvalitet.
Även detta skönhetsideal visar kraftigt på makt.

RSS 2.0