Utseendefixering del 5

Under den industriella revolutionen på 1700-talet skapades liberalismen -- tankarna om individens frihet och människans lika värde. Samtidigt pågick en utseendefixering som visade på makt i samhället. 1700-talet var en tid då klädsel och utseende var ett sätt att visa omvärlden vilken samhällsklass man tillhörde. Samhället var uppdelat i de fyra olika stånden; Adel, präster, borgare och bönder, och det var viktigt att hålla sig till sin klass. Det skrämmande med detta är att det på något sätt är så idag med. Det är inte lika tydligt- men klassuppdelningarna finns där, och utseendet utformar sig klart efter dessa. Och frågan är då; hur blir detta i framtiden? Kommer samhällsklasserna återuppstå och bli tydliga, eller kommer de helt enkelt försvinna? Detta inlägg kommer främst handla om adeln och dess skönhetsideal under 1700-talet, jämförelser med idag och tillslut spaning på framtiden.

1700-talets skönhetsideal
Utseendet var viktigare än någonsin tidigare. Adelskvinnans kroppideal var smalt- små fötter, smal midja, och ett högt bröst. Eftersom att dessa ideal inte skapades naturligt krävs t.ex. korsetter, som uttryckte att kvinnan var befriad från arbete, men också en självdisciplin och kontroll (Korsetten var ett slags linne med snörning bak som användes för att forma kroppen). Denna uppfinning användes även på barn och gravida. Korsetten bidrog inte bara till att de som bar den blev stela i kroppen, den kunde också skapa allvarliga skador på dem som dagligen använde den. Svimningsattacker var vanliga ( Minns ni Pirates of the Caribbean? ;S), för att inte tala om det missbildade skelettet. Nu såhär i efterhand kan man ju tycka att dessa kvinnor var galna och korkade, men de var ju praktiskt taget tvugna för att passa in i sin samhällsklass.

Skönhetsoperationer
I dagens samhälle sker det många skönhetsoperationer, främst bland de rikare. Har ni sett på Svenska Hollywood fruar? I alla fall; En av fruarna, som då självklart hade otroligt mycket pengar, hade ett botox-party. Detta är skrämmande enligt mig, men en bra motsvarighet till t.ex. korsetten. Den rikare samhällsklassen markerar tydligt sin position genom sitt utseende. Och vem vet, kanske visar sig dessa små/stora skönhetsoperationer farliga i framtiden.

Framtiden
En klassisk händelse som skett genom hela historien och idag, är att något är väldigt dyrt när det kommer ut, men sänks i pris med tiden, då mer forskning och större satsningar sker på en produkt. Kommer samma sak ske med skönhetsoperationer? Antagligen. Och detta kommer bidra till fler operationer som i sin tur bidrar till en mer utseendefixerad värld. Den naturliga människan kommer se helt annorlunda ut och skönhetsidealen kommer likaså förändras, på samma sätt som de har gjort genom hela historien.

Hygienen under 1700-talet
Under 1700-talet hade håret en stor fokus. Man använde peruker och löshår för att visa att man tillhörde högre klass. Damernas peruker kunde vara uppemot en halv meter höga, och de vägde runt ett kilo. Perukerna var nog jobbiga att ha på sig, men de drog även till sig ohyra och löss.
Det fanns inte så mycket kunskap om hygien på 1700-talet. Man förstod inte kopplingen mellan hygien och hälsa, och vissa var smått rädda för vatten (man trodde att vattnet trängde in genom huden och slutligen göra så att kroppen ruttnade). Adeln tvättade sig bara när dem skulle vara extra fina, vid vissa högtider och fina besök. Alltså inte särskilt ofta. Detta berodde även på att det var en lång procedur att hämta och värma vatten. Man torkade istället bort smutsen med en trasa.
Renlighet, ja tack!
Vi är väldigt bortskämda med vatten här i Sverige, och orenlighet är något vi inte gillar. Att vara ren är faktiskt ett slags skönhetsideal här, men inget man direkt tänker på. De flesta duschar flera gånger i veckan och tvättar ofta händerna. Det är ju rena motsatsen till 1700-talet. Om det hade funnits kunskaper om hygien förr i tiden hade historien sett väldigt annorlunda ut.
Hygien i framtiden
Världens hygien kommer antagligen förbättras med tiden. Det kommer skapas fler och bättre reningsverk. Men det går nog inte att få Sverige så mycket renligare. Men i andra delar av världen finns det många ställen som skulle behöva fler reningsverk, och dessa skapas förhoppningsvis i framtiden. Fast det är kanske inte så lätt som det låter.
"En kanske onödig tanke"
Vi använder ju mycket parfym idag. Min tanke om det här är: Tänk om det kommer något permanent- lukt-operation i framtiden! Då kommer ju ett skönhetsideal bli att man ska lukta jättegott. Fast det kanske man ska redan idag? Eller, så kanske vi i framtiden märker att parfym gör huden rynkig??? Då kommer alla hata parfym. Det vore faktiskt bra för miljön för att inte tala om alla allergiker :D
Samhällsklasser- då, nu & sen
Som jag berättade i inledningen fanns de fyra samhällsklasserna adel, präst, borgare och bönder förr i tiden. Och även om det inte är benämnt på samma sätt idag, finns de ju där. Det är uppdelat i en rikare, en fattigare och en slags "medel"-klass (Men det finns på något sätt en syn på folk med en speciell hudfärg, och på kvinnan och mannen). Man ser olika på dessa människor och man klär sig olika och uppför sig på olika sätt. Och sen umgås man ofta med folk som tillhör samma klass som man själv. Fast, allt det här är mycket mindre synligt än det var förr i tiden.
Kommer det finnas samhällsklasser i framtiden? Förhoppningsvis inte, och jag tror att det kommer bli bättre med tiden. Jorden blir ju mer och mer jämställd och rättvis. Så jag tror framtiden ser ljus ut. Men man vet ju aldrig!

Källor:
http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=172
http://www.ts.skane.se
http://www.dn.se/

Kommentarer
Postat av: Elin

applåderar Ett utmärkt inlägg med tydlig då-nu-sen-anknytning! Gör gärna ett sista inlägg där du knyter an till de teman du avhandlat i föregående fyra inlägg. Avslutande tankar är alltid bra för att knyta ihop säcken :o) Bra att du skriver så tydligt och att du disponerar texten så väl!



//Elin

2011-03-08 @ 20:13:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0