Utseendefixering del 1

När jag var mindre brukade jag alltid säga att utseendet inte spelade någon roll. När vi en dag fick en diskussionsuppgift om just utseendefixering höll alla i min grupp med. Vi tyckte att det var insidan som räknades och att vi inte dömde någon på hur den såg ut utan istället hur den var som kompis.
När vi svarat på ett antal frågor var det dags att berätta gruppens svar för hela klassen. Det var nu någon öppnade mina ögon.
Jag hade precis berättat om våra tankar, då nästa grupps ordförande skulle redovisa. Hon sa: - Ni ljuger allihopa. Vi kan inte stå här och låtsas som att vi inte bryr oss om vilka kläder vi har eller hur vi ser ut i håret.
Det blev helt tyst.
Jag tror inte att det bara var mina ögon hon öppnade. Nästan alla som gick i 3:an började tänka om. Men vi vågade fortfarande inte erkänna det.

När man är i tonåren (som jag) bryr man sig om utseendet. Det går inte att förneka. Varför sminkar sig majoriteten av alla tjejer och varför väljer nästan alla killar att ha vax i sina hår? För att vi bryr oss om hur andra ser på oss.
Vi vill inte bli kategoriserade på samma sätt som vi kategoriserar andra. Men det går inte att sluta, vi kommer alltid kolla in varandra, och det är inget att skämmas över för vi gör det automatiskt (Mer om det här kommer ni läsa i inlägget jag planerar ska heta "Skönhetsideal").


Utseendefixering i form av smink är normalt.

Men vad är egentligen utseendefixering? Jag skulle enkelt förklara det som att man bryr sig om hur man själv ser ut och hur andra ser ut. Det finns olika grader av utseendefixering. I mildare grad kan det vara att man helt enkelt vill se bra ut, och det är inte fel att vilja det. Men i värre fall kan det vara att man tycker att man är extremt ful och tjock, och det är då det kan vara farligt att vara utseendefixerad, eftersom att man i vissa tillfällen kan skada sin hälsa, genom att till exempel äta väldigt lite.

Välkomna

Hej och välkommen till fixering.blogg.se!
Denna blogg handlar om ämnet utseendefixering, och här kommer ni kunna hitta lite smått och gott om det.
Jag ska försöka få med någon intervju, lite statistik, fakta och mina egna tankar om ämnet (som då är utseendefixering).
Så häng bara kvar, inom kort kommer det första inlägget! Och välkomna än en gång, och hoppas ni kommer gilla denna blogg :D

RSS 2.0