Utseendefixering del 3

Utseendet har en stor roll i vårt samhälle. Det här inlägget kommer handla om hur viktigt det är för ens karriär och framtid att se bra ut, och om hur världens utseendefixering är idag.

 

Utseendefixering är olika världen runt. Då menar jag inte att det har en annan betydelse, men en annan innefattning. Jag tror t.ex. att det är skillnad på vad som är attraherande och inte i olika världsdelar och länder. Men det är bara en generalisering, alla personer behöver inte tycka likadant bara för att de bor i samma land. Och sen spelar det ju en väldigt stor roll om landet är rikt eller fattigt, likaså med människorna, eftersom att man hinner tänka mer på hur man ser ut och mindre på överlevnad med mera.

 

Det är ju lite olika beroende på hur gammal man är också. Förhoppningsvis bryr sig inte ett litet barn om vad han eller hon har på sig. Men frågan är om ungdomar verkligen bryr sig mer än vuxna om hur dem ser ut. För det tycker man ju oftast. Det handlar nog mer om att vuxna har sett ut och t.ex. sminkat sig under en längre period och är vana på att se ut på ett visst sätt. Hoppas ni fattar vad jag menar?

 

Ett exempel på när det är viktigt ”att ha utseendet” är när vi ska söka jobb. Då går arbetsgivarna ganska mycket på utseendet. Speciellt om det handlar om ett jobb där personen ska synas, som en receptionist eller en kassör. Ca 70 % av arbetsgivarna vill ha någon som är i fysiskt bra form, och en fjärdedel vill inte att arbetaren ska vara överviktig.

50 % vill ha någon med fint och vårdat hår, och någon vars kläder ser okej ut. Varför är det så? Skulle håret ha någon effekt på ett pappersarbete, eller skulle någon med fula kläder vara otrevlig? Men samtidigt ska en kvinna inte vara för snygg, då kan hon få svårt att bli tagen på allvar.

 

Utseendet ska vara lite olika på olika ställen. Om man jobbar på en bank ska man inte ha en massa tatueringar och vara väldigt muskulös, då passar man bättre på t.ex. en bar. Och det är konstigt, att man ska döma någon så stort efter dess kropp. Vem vet, kanske har den tatuerade mannen drömt om att jobba på en bank hela livet, men där fungerar inte hans utseende. Eller en lite överviktig kvinna, som skulle vilja på H&M, som blir nekad jobbet för att hon inte har de rätta skönhetsidealen. För om ni tänker efter, hur många gånger har ni sett en lite knubbigare kvinna i en affär? Inte lika ofta som man ser de underviktiga tjejerna med en massa smink.

(bild: Svenska dagbladet)

Hur kan det egentligen ha blivit som det är i dagens samhälle? Vem har bestämt vad som är fint och fult? Vi själva? Till en viss del. Fast det är mest historiens och omgivningens fel. Alla modeller, bloggare och kändisar som finns idag, de skapar en bild av hur man ska se ut. Och vi följer med i strömmen, och det blir allt ohälsosammare och värre för var dag.

Om vi fortsätter på det här med utseendet i samhället, kan vi gå in lite på det här med hudfärg och utländskt ursprung. Hur viktigt det är att se helsvensk ut här i Sverige? Mitt svar på det är att vi svenskar, även fast vi inte tänker så mycket på det och antagligen förnekar det, är mer kritiska mot folk med utländskt ursprung. Om vi ser en svensk och en utländsk man tror jag att om man blir rädd för någon är det nog den senare. Är vi rädda för det "okända" eller vad handlar det här om? Det är ju helt sjukt hur det kan ha blivit såhär, varför tänker vi så? Att vi ska gå runt och vara rädda för folk som är precis som vi, men helt enkelt inte ser ut som vi är vana vid. Vart kommer det här ifrån? Vart började allt? Jag vet faktiskt inte, men det här är något vi alla måste fundera på.

 


Kommentarer
Postat av: Ulrika

Källorna jag använt mig av här är svd.se. Och sedan en massa tankar och funderingar från min egen sida :)

2011-02-25 @ 12:13:27
URL: http://fixering.blogg.se/
Postat av: Elin

Hej!



Ett fantastiskt fint inlägg! Väldigt välstrukturerad genomgång av problem vi ställs inför i vår vardag. Fina och kloka reflektioner. Vart tog då-nu-sen-perspektivet vägen? Det vore bra om du kunde bli lite tydligare gällande detta. Tex nämna det redan i inledningen och sedan mer löpande i dina inlägg.



//Elin

2011-02-25 @ 14:42:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0