Utseendefixering del 2

Förr i tiden var det andra skönhetsideal som gällde. Då skulle utseendet mest visa på att man var rik med mera.
Som t.ex. det här med att man skulle vara blek. Det visade på att man hade god ekonomi och slapp arbeta utomhus. Idag är det ju tvärtom, man ska gärna ha en solbränna efter sommarlovet.
Ett annat exempel är att man ska vara pinnsmal. Det var något dåligt för många. Man skulle ha lite fett, det betydde att man fick äta sig mätt!
Det är spännande att se vilka skillnader det finns i förr och nu. Det kanske inte är precis det vi går och tänker på.
Och just därför ska detta inlägg innehålla jämförelser och olikheter av skönhetsideal, nu och då.Fötter
Idag så vill tjejer ha små fötter. Idealet är 36/37. Och förr var det också så, men i lite mer överdriven form, i alla fall om man talar om Kina. Man "snörde" fötterna och fick såkallade lotusfötter. Detta är ett av exemplen på "dåtidens skönhetsoperering".
Bindningen skedde vid ungefär sex års ålder (tidigt för att skelettet inte var helt utvecklat ännu). Ofta på vintern för att lindra smärtan med kylan. Processen tog flera år och innehöll brytning av tår, bortklippning av tånaglarna och själva bindningen. Ideallängden på foten var 3 tum lång (alltså knappt 8 cm). Flickorna fick svårt att gå hela livet.Frågan är om var ett kvinnostraff eller något de faktiskt gillade.
Kvinnoplågeri?Midja
Det här med smal midja har ju gått lite fram och tillbaka. Men idealet idag och i en stor del av historien har ändå varit smalt. Smalt. Smalt.
Vissa fettsuger sig, andra svälter sig. Det är två exempel på hur vi försöker få en så smal midja som möjligt i den tid vi lever i.
Motsvarigheten till det här är historians korsett som användes hejvilt, som värst i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet.
Den snörde midjan så pass hårt att kvinnorna efter ett tag kunde nå runt midjan med händerna.
Och dagens modeller ser ju precis likadana ut. Och frågan är : Är det så snyggt? Det är något man får bestämma själv, men att vara sjukt smal kanske inte är det ultimata skönhetsidealet.
Och fråga två: Påverkas vi av dessa smala modeller?
victoriassecretLängd
I dagens samhälle finns det bara långa modeller, och att vara lång är ett nytt skönhetsideal. I alla fall inom mode.
På många ungdomsforum idag står det: "Jag vill vara kortare än min pojkvän" och "Min pojkvän var kortare än jag så jag kände mig ful och gjorde slut". Och för inte så längesen kändes det nästan förbjudet för många tjejer och killar att vara längre respektive kortare än sina pojk/flickvänner. Och då undrar jag var dagens ideal kommit ifrån?
Antagligen anser många att kläder ser snyggare ut på långa. Och det är nog den enklaste förklaringen.
Men hur var det här med längden om vi backar ännu lite längre bak? Det var nog en slags maktfråga. Kvinnan skulle vara mindre, så var det bara. Tänk dig två hundar, en stor, en liten. Vem har mest makt?Rik
Jag klassar rik som ett skönhetsideal. Kanske låter konstigt i vissa öron? Men att se rik ut är ju faktiskt något positivt. En Louis Vuitton väska istället för en från H&M är ju skillnad, du blir direkt kategoriserad för något snyggare, fast det bara handlar om en väska. Så det är inte bara förr som man skulle vara "rik i sin stil."
Och lyxigt är fint helt enkelt.
Fattiga förr i tiden hade inte lika lång tid på sig att fixa sig snygg. Man arbetade dagarna i ända. Och dessutom hade man inte råd. Så det här med utseende spelade inte så stor roll, man fick helt enkelt vara en i mängden.
Till skillnad från de rikare som kunde utsmycka sig med egendesignade kläder av bästa kvalitet.
Även detta skönhetsideal visar kraftigt på makt.

Kommentarer
Postat av: Elin

Hej!

Ett fantastiskt bra och tydligt inlägg! Bra att du gör så tydliga rubriceringar och använder dig av jämförelser av då och nu. Röda tråden syns väl! BRA jobbat, mer av detta slag :o) Glöm inte att få med källförteckningen så att dina läsare vet var informationen kommer ifrån samt att det gör det lättare för dem att klicka sig vidare till mer intressant information.//Elin

2011-02-16 @ 21:36:10
Postat av: Ulrika

Tack så mycket! :D

Ska göra det!

2011-02-17 @ 17:52:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0